Thuis

Een kerstig hoorspel voor aan de keukentafel

Weet u al waar u kerst gaat vieren? Waarschijnlijk … eh … thuis! Theatergroep De Firma maakt de feestdagen graag warm, gezellig en liefdevol met een ouderwets hoorspel. Thuis is op kerstavond even na half negen te beluisteren via Vechtdal FM, en via de website van Vechtdal FM.

‘Veel mensen hebben behoefte om samen te zijn, om bij elkaar te kruipen rond de eettafel, en dat kan nu niet’, vertelt Rieke Veurink van De Firma. ‘Vandaar dat we zochten naar een alternatieve manier om tóch het ouderwetse kerstgevoel te hebben. Of er in ieder geval een beetje aan bij te dragen. Zo ontstond het idee voor Thuis.’

Thuis neemt u mee in het kerstverhaal, maar dan in deze tijd. Veurink: ‘Overeenkomsten met het originele verhaal zijn er genoeg. Alleen is de herberg niet vol, maar gesloten, en tellen we nu patiënten in plaats van inwoners van een keizerrijk. Wat blijft is dat we zoeken naar lichtpuntjes. Naar perspectief, en naar warmte.’

De muziek in Thuis bestaat uit een traditioneel kerstlied, een nummer van Daniël Lohues, en een oeroud gebed. Allemaal gearrangeerd door pianist Bouwe Bruins. Thuis is online geoefend en coronaproof opgenomen in de studio van Vechtdal FM. Bouwe Bruins monteerde het stuk tot een licht, grappig en melancholiek geheel.

Beluister hier het hoorspel:

De Firma maakt normaal gesproken locatietheater. Zo speelde het gezelschap op de voormalige kolonie De Ommerschans, in de katholieke kerk in Ommen, een aantal jaren de bekende kerstwandeling langs monumentale boerderijen. In het voorjaar van 2020 zou ze Wolven en Helden spelen, over het onderduikershol in de Wolfskuil. Die voorstelling werd vanwege de coronacrisis uitgesteld.

Het hoorspel is vanaf kerstavond ook te beluisteren via de website van Vechtdal FM. Met veel dank aan hun vrijwillige medewerking!