Het leed is van mij

Voorstelling op Open Monumentendag 9 september

Live muziek, zang, acteurs en een weergaloos verhaal. Dat is de voorstelling Het leed is van mij dat Theatergroep De Firma op 9 september speelt in een monumentale boerderij die ooit écht onderdeel was van kolonie van Weldadigheid De Ommerschans.

Het Leed is van mij is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Zientje Hoogenberk. Zij woonde op de kolonie van weldadigheid en werd op haar dertiende met een aardappelmesje neergestoken door een van de paupers. Was het een ongeluk? Of was het moord? De Firma neemt de bezoeker letterlijk mee naar binnen, een zuivelhoeve in. Want daar woonde Zientje destijds. Precies één boerderij naast de boerderij waar de voorstelling speelt. Het publiek hoort prachtige gitaar- en accordeonmuziek, lacht om de verteller en leeft mee met de verdrietiger moeder. Én het leert meer over de tijd op de Ommerschans.

Theater op Werelderfgoed
De Firma is bekend om haar locatietheater. Eerder speelde ze al op de Ommerschans en de afgelopen jaren maakte ze samen met de inwoners van Arriën een kerstwandeling, langs negen boerderijen in het buurtschap. Een voorstelling die door bijna duizend mensen werd bezocht.

Dit is de eerste voorstelling die de Firma speelt zonder Jan Veurink. Hij overleed in februari van dit jaar. Extra bijzonder dat deze eerste keer plaatsvindt op een plek waar hij zich zo hard voor inzette: hij hielp met succes mee om de Ommerschans op de nominatie voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO te krijgen. De Firma staat juist daarom met trots én plezier op deze plek.

Gratis en elke drie kwartier
De voorstelling duurt ongeveer 20 minuten en vindt plaats op de boerderij van de familie Hiemstra, aan de Balkerweg 72 in Vinkenbuurt. Elke drie kwartier is er een voorstelling en de toegang is gratis. Meer weten? Kijk ook op de facebookpagina van Theatergroep De Firma.